CAFFETERIA d.o.o. | INFO: 099 444 5127

Vaša košarica

Proizvoda u košarici: 0

Iznos: 0 Kn

Završite kupovinu

Vaš račun

Prijava Registracija

Kategorije

Pribor

ChaCult pribor je primarno namijenjen korisnicima specijaliziranih trgovina koji zahtijevaju visoku kvalitetu pa se i dizajnom kao i kvalitetom izdvaja iz ponude sličnih artikala za masovnu proizvodnju. Poseban naglasak je na ručnoj izradbi i dizajnu osmišljenom od strane umjetnika. Artikli se izrađuju u limitiranim edicijama čime je njihovim korisnicima osigurana ekskluzivnost i jedinstvenost. Uz kreativnost, dizajn i dekoraciju, za odabir našeg asortimana vrlo važan faktor je funkcionalnost proizvoda.

 

Porculan

Porculan potječe iz Kine, a prvi put se pojavljuje tijekom dinastije Tang (618-906). Porculan je razvijen od fine keramike. Za razliku od fine keramike, porculan zahtijeva vrlo visoke temperature pečenja (od 1200 ° C). Porculan je i izumljen tako kasno upravo zbog tih visokih temperatura koje je bilo nemoguće postići primitivnim oruđem. Kineski majstori keramike su prvi koji su uspjeli u tome.


Sastav
Komponente porculana su mineralni kaolin, feldspat i kvarca.

Obrada
Komponente porculana (kaolin cca 40 - 60%., feldspat oko 20 -30% i kvarc oko 20 - 40%) se pažljivo i temeljito obrađuju kako bi se postigli optimalni rezultati. Sirovine se temeljito oslobađaju prljavštine. Željezo, bakar, nikal i mangan se moraju ukloniti da bi se dobila čista bijela boja.

Komponente se formiraju u masu dodavanjem vode. Masa tada počiva i do 2 godine, a tek tada ona ima pravu kozistenciju za formiranje rukama, na kotaču ili za uljevanje u kalup. Tada slijedu proces sušenja.

Prvo pečenje ( do 900 ° C) uklanja vodu iz porculanske smjese i daje stabilnost potrebnu za daljnju obradu.

Nakon prvog pečenja, glina je još uvijek porozna i upija, zato ju je potrebno umočiti u glazuru sličnog kemijskog sastava kao porculanska masa.


Porculan obrađen na ovaj način tada se peče na temperaturi od cca. 1400 ° C. Glazura postaje trajno pričvršćena na glinu i stvorena je prelijepa, glatka površina. Sada su artikli spremni za oslikavanje, nakon čega slijedi treće pečenje tzv. pečat pečenje za trajno očuvanje slike ili dekoracije na porculanu.

 

Bone-China porculan

Druga vrsta porculana je tzv Bone-China porculan; koštani porculan. Njegovo podrijetlo je iz Engleske.

Porculanska masa se sastoji od najviše 50% koštane mase, kaolina, feldspata i kvarca. Zahvaljujući koštanom pepelu, porculan dobiva nježan, topao sjaj. Djeluje prozračno, ugodan je na dodir i nježne je bež boje.

 

Staklo

 

Elegantno, minimalističko i transparentno. Staklo kao element stila sa uporabom u konstantnom porastu.

Kako bi dobili staklo, mješavine silicijevog dioksida, natrijevog oksid, kalijevog oksida i aluminijevog oksida tale se u bazenima grijanim na temperaturu od približno 1650 ° C. Staklo dobiva svoj konačni oblik u kalupima izrađenim od čelika na rotirajućim prozračnim strojevima. Nakon 12 do 24 koraka konačno dostižu proces hlađenja.

Rezultati su simetrična, ravnomjerna staklene tijela, koja se mogu koristiti kao naočale ili spremnici. No kada se radi o složenijim oblicima, poput čajnika, potrebni su dodatni, uglavnom ručni procesi. Staklar uzima tekuće staklo iz bazena koristeći posebnu cijev i tada ga formira u kljun na staklenom tijelu. Ručke se izrađuju na isti način i tada se pričvrste na tijelo ili bazu. Ovaj proces koji zahtijeva vrlo veliku vještinu i praksu može ponuditi svega nekoliko proizvođača stakla. Budući da staklo reagira na selektivno zagrijavanje, čajnici se ponovno zagrijavaju na 600 °C te onda ravnomjerno rashlađuju. Zajedno s poklopcem i staklenim filterom, ovi ručno izrađeni čajnici, nude se u različitim oblicima i veličinama u specijaliziranim trgovinama.

 

Naše čaše izrađene od borosilikatnog stakla (npr. Trendglas Jena) jamče otpornost na toplinu od najmanje 150 ° C i time omogućuju korištenje na bilo kojoj vrsti štednjaka (elektro štednjaci, keramičke ploče, plinske plinski štednjaci, itd.) sve dok su one ispunjene tekućinom. Stakleni artikli su sigurni za uporabu u perilici posuđa i mikrovalnoj pećnici. Iznimno glatke, ravnomjerne površine se lako čiste, što ih čini idealnim za osobe koje pate od alergija.

 

Lijevano željezo

Prekrasni, čajnici od čistog lijevanog željeza proizvode se već stoljećima na gotovo nepromijenjen način. Nije sasvim sigurno da li im je podrijetlo u Kini i Japanu, ali obje varijacije imaju svoje prednosti: japanski čajnici od lijevanog željeza su kompleksni, izražajnog i lijepog dizajna te iznimne kvalitete, dok su kineski čajnici pristupačniji i nižeg cjenovnog ranga.


Materijal koji se koristi za ove čajnike ima odlične karakteristike: lijevano željezo zadržava toplinu jako dugo tako da grijač uopće nije potreban, iako on nesumnjivo doprinosi vizualnom dojmu ceremonije čaja.

Proizvodnja ovakvih čajnika je identična stoljećima i zahtijeva intenzivan rad, a odvija se putem slijedećih koraka:

Korak 1: vješti, iskusni obrtnici načine aluminijski kalup, istog oblika kao i budući željezni čajnik. Ovaj kalup se zove "Kodate" na japanskom, a poznat je i kao vanjski kalup. Za unutrašnjost čajnika radi se drugi kalup od pijeska. Na japanskom "Nakago" , poznat i kao unutarnji kalup.

Korak 2: tekuće željezo izljeva se u prazan prostor između unutarnjeg (Nakago) i vanjskog (Kodate) kalupa. Nakon otprilike 2-3 minute, kalup od pijeska uklanja se ručno. Nakon kraćeg perioda hlađenja, ulijeva se tekući emajl.


Korak 3: čajnik se ponovno zagrijava kako bi se zajamčila ravnomjerna raspodjela emajla unutar čajnika.

Korak 4: nakon daljnjeg postupka grijanja, vanjske površine se bojaju posebnim lakom koji je tradicionalno crn. Međutim, u današnje vrijeme koriste se i divni crveni, zeleni i plavi lakovi.


Korak 5: Konačno, čajnika se kali još dva puta. Nakon perioda hlađenja, čisti se ručno brusom posebnim tretmanom.

Poklopac naravno, prolazi sve identične postupe izradbe.

 

Limenke


Gotovo svi koraci u proizvodnji limenih kutija zahtijevaju ručni rad. Samo mali dio koji se radi mehanički odrađuje se odmah na početku procesa, nakon što je dogovoren dizajn. Dizajn je tiskan na velikim limenim pločama na pisačima. Te limene ploče se zatim izrezuju na trake strojem za rezanje kako bi se dobile pojedine komponente limenke.

© 2019 Caffeteria d.o.o. |web: alfa it & Digit.hr