CAFFETERIA d.o.o. | INFO: 099 444 5127

Vaša košarica

Proizvoda u košarici: 0

Iznos: 0 Kn

Završite kupovinu

Vaš račun

Prijava Registracija

Kategorije

Čaj kroz povijest

POVIJEST ČAJA

 

Povijest čaja počinje prije više od 4 tisuće godina. Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta godine 2737. pr. Kr. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode u posudu na vatri mu je vjetar donio jedan list sa stabljike čaja koja je tu u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i cara je zaintrigirao neobičan i njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i oduševio se aromom, a vrlo brzo je osjetio osvježenje i umor od dugotrajnog lova je nestao.

Prvi svakodnevni uživatelji pijenja čaja bili su budistički monasi koji su uživali u čaju kao napitku meditacije koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju. Zbog toga je čaj svojevremeno bio uzgajan uglavnom u vrtovima budističkih samostana.

Prvi opis pripremanja čaja dao je kineski pjesnik Lu Yii 780. godine . On je detaljno opisao pripremu zelenog čaja i razvio svojevrsnu novu metodu koja postaje vrlo popularna narednih stoljeća. Do tada, čaj se obično pripremao tako da su se usitnjavali svježe ubrani listovi biljke i miješali u čvrstu masu sa šljivinim sirupom, a zatim s rižom rižom uvaljali i prešali u jedan čvrsti kolačić koji se tako mogao duže vremena čuvati, a u željeno vrijeme i ubaciti u vodu s rižom, ili pak korom marelice ili sa lukom spremati svojevrsnu čajnu juhu. Nova metoda je značila usitnjavanje listova biljke čaja do sitnoga praha koji se kasnije koristio za spremanje osvježavajućeg napitka. Pijenje čaja je postajalo sve popularnije tako da je već negdje prije 1000 godina čaj postao dio svakodnevnog rituala u cijeloj Kini. Ming dinastija (1368.-1644. godine) donijela je i novi način spremanja čaja. Listovi se više nisu usitnjavali da bi nastao prah, nego su jednostavno cijeli listovi prelijevani vrelom vodom.

Po predajama, tradicija pijenja čaja se iz Kine prvo proširila na Tibet gdje ih je u formi prešanih cigli i kolačića donio sin jednoga tibetanskog kralja. Tradicija čuvanja u ciglama prešanog čaja se do danas sačuvala u Tibetu. Jedan japanski monah je donio prah za spremanje čaja u Japan negdje u 12. stoljeću. Lagano su u samostanima ustanovljavani rituali pijenja čaja da bi u 17. stoljeću pijenje čaja postalo značajan dio japanske kulture i filozofije življenja.

Vjerojatno je preko arapskih trgovaca i Europa već u 13. ili 14. stoljeću imala prve kontakte sa kineskim čajem, ali do danas nisu sačuvani valjani pisani tragovi o tome sve do 1610. godine kada je u tovaru jednog broda nizozemske Istočno-indijske kompanije u Europu dovezen zeleni čaj porijeklom iz Japana. Iz Amsterdama čaj je donošen u Englesku i Francusku. Potražnja je brzo rasla tako da je već 30 godina kasnije ustanovljen redovni transport čaja u Europu. Osim morskim, čaj je u Europu počeo stizati i kopnenim putem. Takozvanim «putem svile» karavane su čaj dopremale do Indije, a zatim dalje preko Rusije u Europu. Dugo vremena ovaj čaj je bio više cijenjen zbog bolje zaštite od vlage tijekom transporta, što je na dosadašnjim trgovačkim brodovima uvijek bilo problematično.

Početkom 17. stoljeća Englezi su bili veliki obožavatelji čaja. Zbog visoke cijene, u početku u njegovim blagodatima uživaju isključivo plemići i bogati građani. Nakon svađa sa kineskim proizvođačima zbog učestalog podizanja cijene čaja, 1880. godine Englezi započinju uzgoj čaja u bivšim kolonijama u Indiji i Cejlonu, današnjoj Šri Lanki. Do tada u Europu je stizao uglavnom samo zeleni kineski čaj. Englezi su listove čaja ubrane u svojim kolonijama puštali da izvjesno vrijeme fermentiraju te je tako dobivan takozvani crni čaj koji je više odgovarao okusu Europljana.

Čajni cvijet

Čak i povijest SAD bilježi jedan značajan događaj vezan uz čaj. Američka revolucija započela je tako što je u luci u Bostonu bačen u more i uništen tovar čaja koji je u to vrijeme bio monopolska roba Britanskog carstva. I još jedan značajan događaj u vezi sa čajem desio se u SAD: u St. Louisu je 1908. godine otkriven takozvani "ledeni čaj" koji je svoju premijeru imao na svjetskoj izložbi kojoj je ovaj grad bio domaćin. Oduševljeni popularnošću čaja u cijeloj Europi, američki poslovni ljudi žele baš ovu izložbu iskoristiti za prezentaciju napitka. No kako je vrijeme bilo toplo i sparno, bilo je vrlo malo interesa za degustaciju napitka koji se poslužuje vruć. Richar Blechhynden - uvoznik čaja iz Indije i Cejlona u strahu od financijskog gubitka nalaže da se kocke leda prelijevaju jakim čajem i tako poslužuju kao novitet Svjetske izložbe. I pogodio je: oduševljenje kao i poslovni uspjeh bili su senzacionalni. Vrećica za čaj je također osmišljena u SAD. Njujorški trgovac čajem Thomas Sullivan svojim je poslovnim partnerima slao uzorke čaja u svilenim vrećicama, prilagođenim jednoj šalici. U skladu s američkim praktičnim duhom - čaj u vrećicama vrlo brzo postaje dominantan način pakiranja i pripreme čaja.

© 2019 Caffeteria d.o.o. |web: alfa it & Digit.hr