CAFFETERIA d.o.o. | INFO: 099 444 5127

Vaša košarica

Proizvoda u košarici: 0

Iznos: 0 Kn

Završite kupovinu

Vaš račun

Prijava Registracija

Kategorije

Vrste čaja

Vrste čaja

Bijeli čaj poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote, izuzetno je rijedak jer se bere samo nekoliko dana, a za proizvodnju se uzimaju samo najmlađi listići koji zadržavaju najviše polifenola i imaju jaka antioksidativna svojstva. Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto - bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Bijeli čaj je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja. Smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se samo 2% fermentira i to se događa uglavnom za vrijeme sušenja koji zbog minimalne obrade i uzimanja samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina (koji se nalazi u svježim listovima biljke) nego zeleni čaj. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscjeđenog soka od narače,što ga stavlja u sam vrh čajeva.

 

Zeleni čaj –tisućljećima vrlo cijenjen napitak u azijskim zemljama kako zbog svog osvježavajućeg i aromatičnog okusa tako i zbog toga što je iznimno zdrav. Listovi čaja obrađuju se parom kako bi se sačuvali enzimi, te se potom suše na zraku. Budući da prilikom toga ne dolazi do procesa fermentacije niti oksidacije, zadržava svoju zelenu boju i gotovo sve dragocjene sastojke. Sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti krvožilnog sustava, čisti tijelo od toksina, smanjuje masnoću u krvi, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog floura kojeg sadrži spriječava karijes. Prema najnovijim istraživanjima zeleni čaj sadrži EGCG (EpiGalloCatechin Gallate) koji umanjuje kancerogene stanice. Dobar je za sportaše jer pospješuje njihovu tjelesnu aktivnost, povećava koncentraciju, motivaciju i izdržljivost. Poznat je i njegov učinak na mršavljenje; zeleni čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.

 

Oolong - ovaj polufermentirani čaj proizvodi se uglavnom u Kini i Tajvanu. Listići čaja ne smiju biti premladi niti prestari i odmah se nakon branja izlažu direktnoj sunčevoj svjetlosti i puštaju da povenu. Tako omekšali listovi tresu se u košarama od bambusa dok im vrhovi ne ispucaju. Nakon toga suše se u hladovini. Proces protresanja i sušenja uzastopno se ponavlja više puta, pri čemu nagnječeni rubovi listova uslijed fermentacije postaju crvene boje, dok centralni dio listova ostaje zelen. Postupak se ponavlja dok ne fermentira 20% površine lista, za tzv. zeleni Oolong, odnosno 60%, za klasični Oolong čaj. Kada je dosegnuta željena razina fermentacije, proces se odmah zaustavlja žarenjem listova na visokoj temperaturi. Zbog pozitivnog utjecaja na metabolizam, ova vrsta čaja poznata je pod nazivom “aromatični ubojica masnoća”.

Crni čaj je najpoznatija i najraširenija vrsta čaja je crni čaj. Nakon branja, listići se rašire u tankom sloju puste da venu 12 do 18 sati. Tako omekšani listići se zarolaju, prilikom čega membrane lista pucaju, a sokovi i eterična ulja izlaze iz njih. U procesu fermentacije, pod utjecajem enzima, listići gube prvotnu trpkost i razvijaju karakterističnu boju i aromu. U trenutku kada su okus i aroma čaja potpuno razvijeni daljnja se fermentacija zaustavlja prženjem listića u velikim pećima. Time se fermentirani sokovi puni arome sasuše na površini listića i ostaju tamo sve dok ih ne uronimo u šalicu vrele vode. Na kraju procesa, odvajaju se cijeli listići od pokidanih i od prašine, te se čaj sortira prema kvaliteti. Kada se pripremi, on djeluje tamno, ponekad crvenkasto. Istraživanja pokzuju da osobe koje piju crni čaj imaju 50% manji rizik od koronarnih srčanih bolesti. Japanski znanstvenici vjeruju da pijenje crnog čaja bogatog antioksidansima i flavonoidima povećava rastezljivost krvnih žila, što dovodi do boljeg protoka krvi. Brojna istraživanja ukazala su na pozitivne učinke konzumacije crnog čaja, kao što su snižavanje razine kolesterola, smanjivanje rizika pojave krvnih ugrušaka i popravljanje funkcije krvnih žila.

 

Pu-erh čaj ne zovu bezrazložno i zdravi čaj jer njegova ljekovita svojstva su zaprepašćujuća . Riječ je o divljem čaju. Dobiva se od starih drveća čajevca koja rastu na visini od 2000m. Njegov okus i kvaliteta se poboljšavaju godinama jer u pu-erh žive mikroorganizmi koji reagiraju na promjene u vlazi i temperaturi. Njegov pozitivan učinak na organizam potvrđuju i naučna istraživanja.

Pravim čajem pu–erh (ili pu'er) smatra se samo onaj koji dolazi iz kineske pokrajine Junan, koja je proglašena i čajnim krajem. Listovi ovog čaja rastu i dobivaju se sa starih stabala čajevca koja rastu uz rijeku Lancang, a svako uzgajalište stvara posebnu vrstu lišća.
Uzgajivači lišće beru i šalju u grad Pu'er, gdje svaki proizvođač obrađuje svoje lišće po nekom od starih recepata kako bi napravio jedinstven čaj. Zato pu-erh ima stotinu nijansi okusa.

 

 

Žuti čaj– žuti se čaj bere dok je lišće mlado i pristupa se procesu parcijalne fermentacije, a dobrobiti ove vrste čaja vezana su uz antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Oni imaju vrlo snažno antikancerogeno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Zovu ga i "Carskim čajem" jer je u povijesti služen na carskim dvorima kao visoko kvalitetan napitak. Nema trpkosti i sadrži neznatnu količinu teina. Spojevi kojima se pridaje važnost su polifenoli, katehini posebice epigalokatehin galat (EGCG) i jedino kako ga organizam može unijeti kroz prehranu je preko čaja. Žuti čaj se smatra boljim od zelenog zbog blažeg, voćnog okusa i sadržaja katehina koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani. Studije pokazuju da katehini, posebice EGCG smanjuju absorbciju lipida, pa se tako smanjuje akumulacija masti u tkivima. Zato se pijenje žutog čaja može savjetovati kao pomoć pri redukcijskim dijetama, a idealan je kao pomoć pri rehidraciji organizma i osiguravanju dnevnog unosa tekućine.

© 2019 Caffeteria d.o.o. |web: alfa it & Digit.hr