CAFFETERIA d.o.o. | INFO: 099 444 5127

Vaša košarica

Proizvoda u košarici: 0

Iznos: 0 Kn

Završite kupovinu

Vaš račun

Prijava Registracija

Kategorije

Sastav čaja

Sastav čaja

Svi se pravi čajevi rade od biljke Camellia sinensis. To ima znatan utjecaj na sastav čajeva tj. imaju sličan sastav. Isto tako znatnu ulogu na stastav čaja ima klima, nadmorska visina, tlo, te postupak obrade biljke Camellia sinensis. Od važnijih sastavnica čaj sadrži: tanin, katehin, flavonoid, teanin, kofein.

Tanin
Tanini (polifenoli) daju gorak okus. Što duže biljka sazrijeva količina tanina se smanjuje, a time i ljekovitost biljke čaja.

Katehini
Katehini pripadaju skupini polifenola. Imaju fenolnu strukturu. Katehinima pripadaju antioksidativna svojstva.Najviše katehina imaju bijeli i zeleni čajevi, crni manje zbog procesa obrade.

Flavonoidi
Flavonoidi su fitokemikalije sveprisutne u prirodi, od kojih se mnoge pojavljuju u povrću, voću te pićima kao što su čaj, vino, kava i sokovi na bazi voća. Konzumacija namirnica bogatih ovim fitonutrijentima povezana je nizom pozitivnih učinaka na zdravlje, osobito kada se govori o upalama, i utjecaju na vaskularne i kognitivne funkcije. Novije spoznaje navode obećavajuće rezultate kod prevencije raka.

Teanin
Teanin (poznat kao hormon sreće) je aminokiselina koja se nalazi u listićima zelenog čaja.

Kofein
Kofein je alkaloid, a neki ga nazivaju i tein. Količina kofeina u čaju ovisi o vrsti čaja. Najviše kofeina sadrži crni čaj gdje je u jednoj šalici prosječno 50 - 70mg kofeina.

Ostalo
U čaju još možemo pronaći teobromin, teofilin, te zanemarive količine ugljikohidrata, masti i proteina.

© 2019 Caffeteria d.o.o. |web: alfa it & Digit.hr