CAFFETERIA d.o.o. | INFO: 099 444 5127

Vaša košarica

Proizvoda u košarici: 0

Iznos: 0 Kn

Završite kupovinu

Vaš račun

Prijava Registracija

Kategorije

Zdravstvene prednosti čaja

 

Bijeli čaj

Bijeli čaj je zahvaljujući posebnom procesu branja i sušenja listova jedan od najskupljih, ali i najzdravijih čajeva na svijetu. U blagoj klimi brdovitog predjela kineske pokrajine Fuijan, mladi listići i tek propupali pupoljci prekriveni nježnim, bijelim dlačicama beru se tek nekoliko dana u godini. Zahvaljujući njihovu srebrno bijelom izgledu ova vrsta čaja dobila je naziv bijeli čaj. Nakon pažljivog ručnog branja, listići se suše na zraku prije no što ih se podvrgne sušenju, a nakon miješanja postaju spremni za uporabu.

Zdravstvene dobrobiti ovog ukusnog napitka su mnogobrojne.

- snažan je antioksidant i jedna od najzdravijih vrsta čaja uopće

- u odnosu na druge srodne čajeve, bijeli čaj ima najmanju količinu kofeina

- tek neznatno se obrađuje, a time i fermentira tako da sva ljekovita svojstva ostaju zarobljena u listićima

- za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu ima minimalnu trpkost i blaži, mekši okus, manje travnat

- osim osvježavajućeg utjecaja na organizam, preventivno djeluje na brojne vrste raka, sprečava srčani i moždani udar, regulira razinu inzulina, jača zube i kosti, osnažuje imunitet i poboljšava mentalnu bistrinu te raspoloženje

- umanjuje štetne učinke zračenja

- obnavlja jetru i čisti je od masnoće

- blagotvoran za kožu (hidratacija lica toniziranjem) kao i za oporavak umornih očiju i podočnjaka, te upalnih procesa u oku (hladni ili topli oblog od bijelog čaja: držati na očima 5-10 min)

- pomaže kod mršavljenja (ubrzava metabolizam)

 

 

ŽUTI ČAJ

Žuti čaj su mladi, nježni listovi i pupovi čaja, djelomično fermentirani. Dobrobit ove vrste čaja vezana je uz antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i imaju snažna antikancerogena, antioksidativna i protuupalna svojstva. Obzirom da se suši i fermentira dulje od zelenog čaja okus je puno blaži i nema trpku notu.

Spojevi kojima se pridaje važnost su polifenoli, katehini posebice epigalokatehin galat (EGCG) i jedino kako ga organizam može unijeti kroz prehranu je preko čaja. Žuti čaj se smatra boljim od zelenog zbog blažeg, voćnog okusa i sadržaja katehina koji se smatraju jednim od najjačih antioksidansa prisutnih u hrani. „In vitro“ studije pokazuju da katehini, posebice EGCG smanjuju absorbciju lipida, pa se tako smanjuje akumulacija masti u tkivima. Pijenje žutog čaja može se savjetovati kao pomoć u mršavljenju, a idealan je za hidrataciju organizma i osiguravanje dnevnog unosa tekućine. Sadrži manje teina od zelenog čaja pa ne postoji bojazan da će veća količina prouzročiti nervozu i “preskakanje” srca koje može izazvati zeleni čaj.

 

Zdravstvene dobrobiti:

- zovu ga i „zlatni napitak“ za topljenje masnih naslaga

- zbog antikancerogenog, antioksidativnog i protuupalnog djelovanja, žuti čaj štiti od karcinoma, ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava

- bogat je vitaminima A1, B2, B12, C i E i raznim mineralima

- čuva zdravlje usne šupljine; prirodan je izvor fluora pa pomaže u sprečavanju karijesa, a sprječava i krvarenje desni i time ispadanje zubi

- pomaže kod povišene razine kolesterola u krvi i povišenog krvnog tlaka
- poboljšava cirkulaciju krvi (koža izgleda mlađe i ljepše)

- ubrzava metabolizam i apsorpciju kisika u organizmu

- ublažava smetnje u zglobovima.

- pojačava koncentraciju

- protiv stresa

- pridonosi dugovječnosti

 

 

ZELENI ČAJ

- jedna šalica zelenog čaja osigurava  120-160 mg polifenola, EGCG ili epigalokatehin-3-galat je najmoćniji katehin prisutan u čaju, a kao antioksidans je 25-100 puta moćniji od C i E- vitamina, te deset puta snažniji od beta-karotena
- smatra se da može spriječiti mutaciju stanica pa djeluje preventivno protiv nekih oblika raka, blokirajući djelovanje enzima urokinaze koji potiče stvaranje tumorskih tvorevina

- usporava razmnožavanje bakterija čime se postiže antibakterijsko djelovanje oralnog područja
- prema nekim istraživanjima EGCG pomaže sniziti razinu LDL-kolesterola, te uravnotežiti iskoristivosti inzulina u tijelu čime nema naglog povećanja ili pada šećera u krvi
- najnovija istraživanja pokazuju kako EGCG djeluje na redukciju tjelesne težine, posebice učinkovito u kombinaciji sa redovitom tjelovježbom, povećavajući termogenezu i stimulirajući oksidaciju masti utječe na ubrzavanje metabolizma što pridonosi smanjenju zaliha masti u organizmu

- šalica zelenog čaja sadrži 15-30mg kofeina (upola manje od šalice crnog čaja), stimulansa koji utječe na središnji živčani sustav te u nižim količinama može biti dobar za podizanje mentalne budnosti i sposobnosti

- više od 60% aminokiselina prisutnih u čaju sastoji se od L-teanina; japanski znanstvenici su otkrili da je L-teanin kofein antagonist tj.snižava hiperaktivni učinak kofeina. L-teanin je odgovoran za jedinstven okus zelenog čaja, pomaže u zaštiti živčanih stanica u mozgu probijajući krvno-moždanu barijeru, stvara smirujući utjecaj na mozak, pogoduje sniženju krvnog tlaka te ublažava simptome PMS-a.
Preporučene količine zelenog čaja:
Zeleni čaj potencijalno može donijeti brojne koristi stoga se preporučuju 2-3 šalice čaja na dan ,što osigurava 240-380mg polifenola.
Znatno veće količine mogu dovesti do poremećaja nesanice i anksioznosti radi prisutnog kofeina.

 

LAPACHO

 

Inke su u prošlosti unutrašnjost kore lapacho drveta koristile kao lijek za sve bolesti. U obje Amerike, Lapacho čaj nosi epitet eliksira za sve bolesti. Znanstvenici su dokazali da Lapacho sadrži tvari koje preveniraju razvoj raka, te jačaju imunitet organizma i čiste ga od slobodnih radikala.

Preporučuje ga se piti kod kroničnih bolesti (bronhitis, herpes, virusne bradavice, kožne bolesti), u stanjima iscrpljenosti i stresa. Dokazano je da djeluje kao antioksidans, jača imunitet. Preporuća se kod anemije, reumatizma, dijabetesa, čira na želucu.

Priprema ovog čaja je vrlo neuobičajena. Važno je napomenuti da se čaj priprema u staklenoj posudi jer ne smije doći u doticaj s metalima, prilikom čega gubi djelovanje. U litru kipuće vode se stavi puna velika žlica čaja (kora drveta) i kuha se na laganoj vatri još 5 minuta.

Čaj se mora namakati još najmanje 20-25 minuta kako bi kora pustila sve korisne tvari i aromu.

Posebnosti biljnog čaja Lapacho:

Tradicionalni južnoamerički čaj koji se dobiva iz kore Tabebuia stabala. U tijelu djeluje antivirusno i protugljivično, ublažava poteškoće u prsima te je bogat antioksidansima i mineralima poput željeza, kalcija i magnezija. Ima blagotvoran učinak na regeneraciju stanica i krvi, potiče prirodnu obranu tijela i smanjuje bolove.

 Čaj se ne preporuča piti više od jedne litre dnevno, do 6 tjedana za redom, onda morate napraviti pauzu. Trudnice ne bi trebale piti taj čaj.

 Priprema biljnog čaja Lapacho: 

1 punu žlicu kore stabla kuhati u 1 litru kipuće vode i ostavite na laganoj vatri 3-5 minuta. U toploj vodi ostaviti još 20 minuta i procijediti.

 

MATE

Mate biljka sadrži 11 vitamina i minerala te 15 aminokiselina moramo napomenuti kako bi je bilo teško mjeriti s bilo kojom drugom biljkom po svojoj nutricionističkoj vrijednosti.

Mate sadrži praktički sve vitamine i minerale nužne za normalno funkcioniranje organizma - kalcij, magnezij, željezo, fosfor, cink, bakar, kalij, jod, vitamini B1, B2 i C. Napitak je žućkasto zelene boje, a sadrži kofein, teobromin, klorofil,eterično ulje i vanilin.

Mate osvježava organizam, smanjuje umor i napetost mišića, te ublažava stres. Koristi se za jačanje otpornosti, odgađa starenje i povećava ljekovitost drugih biljaka ukoliko se uzima zajedno s njima. Tradicionalno se koristi kod poremećaja probavnog sustava, te kontrolira apetit i čisti organizam.

Mate čaju pripisuje se određena ljekovitost:

  • stimuliranje živaca,mišića
  • ubrzavanje metabolizma
  • antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje
  • svojstvo diuretika                 
  • potiče probavu
  • Ubrzava metabolizam i obuzdava apetit
  • snižava kolesterol i na taj način štiti srce
  • pojačava znojenje
  • sadrži 90 posto više antioksidanata nego zeleni čaj, pomaže organizmu da brže preradi ugljikohidrate
  • s obzirom na sadržaj kofeina podiže radnu sposobnost
  • energizira tijelo već mu daje i osjećaj iznimne smirenosti
  • ako vježbate, smanjit će količinu mliječne kiseline u mišićima i tako ubrzati oporavak nakon vježbanja.
  • Mate ima tonizirajuće djelovanje i pomaže pri oporavku nakon teškog fizičkog Ovo možemo zahvaliti činjenici da mate čaj sadrži matein (Metil Xantine). Naime, ova supstanca djeluje poput kofeina, koji učvršćuje tijelo, daje snagu i energiju. No, značajna razlika mateina za razliku od kofeina je ta da matein ne povećava tlak i ne povećava broj otkucaja srca. Uz ove blagodati, matein  iz mate čaja poboljšava imunološki sustav, tonizira tijelo te povećava otpornost organizma na virusne infekcije.
    Mate čaj  ima pozitivan učinak na gastrointestinalni sustav (pozitivno djeluje kod proljeva te kod zatvora), pomaže kod bolesti bubrega i mokraćnog sustava. Isto tako  savršeno čisti krv i krvne žile od kolesterola.
    Posebno je važno  napomenuti da su Indijanci, koji su otkrili ovaj čaj, bili u stanju zamijeniti mate čaj za hranu (kada bi išli na duga putovanja nosili su čaj koji im je zamjenio hranu) .
  • Ono što Mate čaj čini posebnim je to da sadrži velike količine vitamina i minerala neophodnih za ljudski život :
    vitamine : B, A, C, E,
    • tanin,
    • karoten,
    • biotin
    • nikotinsku kiselinu, pantotensku kiselinu i kloridnu kiselinu,
    • magnezij, kalcij, željezo, natrij, kalij, mangan, silicij, fosfate i sumpor.

 

 

Pu-erh čaj:

  • smanjuje razinu kolesterola u krvi
  • poboljšava probavu
  • jača imunitet
  • pomaže kod žgaravice
  • regulira krvni tlak
  • stimulira cirkulaciju
  • štiti srce i krvne žile
  • potpomaže mršavljenju


Priča se i da osigurava dugovječnost ljudima koji ga redovito piju. Vrlo je prikladan za muškarce, jer povoljno djeluje na rad prostate.

 

Rooibos čaj

 

Rooibos čaj ili “crveni čaj ” pripravlja se od fermentiranih,osušenih i usitnjenih listova južnoafričke biljke Aspalathus linearis. U Africi Rooibos se uspješno koristi za liječenje mnogih tegoba koje pogađaju dojenčad: kolika, grčeva, nervoza i osipa, a tako je i dobio ime „majčino čudo“. Rooibos čaj ne sadržava kofein i prikladan je za sve populacijske skupine, posebice za trudnice protiv mučnina te za dojilje. Bogat je flavonoidima, fenolima, polifenolnim kiselinama, a sadrži i polisaharide, oligosaharide i velik broj mineralnih tvari. Najnovija istraživanja potvrdila su njegovo snažno antioksidativno djelovanje, pomaže kod alergija na hranu, pelud te kod astme i kožnih alergijskih ekcema. Kao napitak izrazito je ugodnog okusa pa je pogodan za utaživanje žeđi u vrijeme velikih ljetnih vrućina. Budući da sadržava brojne minerale “osvježava ” organizam nakon većih fizičkih napora tako da ga osobito cijene sportaši kao niskoenergetski mineralni osvježavajući napitak.

© 2014 Caffeteria d.o.o. |web: alfa it & Digit.hr